Längd på Längdskidor

Att välja längd på längdskidor behöver inte vara svårt men är ändå något väldigt viktigt som man måste sätta sig in i när man köper ett par nya längdskidor.

Kort sammanfattning på hur du väljer längd på dina skidor, mer detaljerad beskrivning finns längre ner med tabeller.

Välj längdskida för skate

Om du väljer en längdskida för skate ska du ta din kroppslängd och lägga på ca 10-15 cm på längdskidans längd, värt att tänka på är att om du tänkt tävla så måste skate skidan överstiga din längd med 10 cm.

Välj längdskida för klassisk stil

Köper du en längdskida för klassisk åkning ska du ta din kroppslängd och addera ca 20 cm

Välj längdskida för barn

0-5 år lika långa skidor som barnets längd. Juniorer barnets längd + 10 – 20 cm.

Att åka längdåkning i nysnö eller redan skapade spår är något många gillar under den tid vi har snö i Sverige. För att göra detta krävs egentligen ingen större kunskap utan det hela handlar många gånger bara om att ha roligt med hela familjen. Dock kan det vara bra även för alla de som bara har roligt i spåren att veta lite om denna sport. En av de saker som kan vara bra att veta är hur långa längdskidor ska vara. Detta varierar naturligtvis mellan barn och vuxna. Ju längre du är, desto längre ska även dina skidor vara.

Är det sedan så att du är den som använder längdskidor för motion och träning då kan det vara ännu viktigare att ha den rätta längden på dina skidor. Viktigast kommer givetvis detta vara för alla som tränar och tävlar i allt från lokala klubbar till elitnivå. I denna artikel ska du få reda på längd på längdskidor rörande vuxna respektive barn, samt även skillnaden i längd på skidorna beroende på om det gäller skate skidor eller klassisk åkning.

Köp dina skidor här

Längd på längdskidor för barn

Ju mindre dina barn är, desto mindre viktigt kommer det naturligtvis att vara med den perfekta längden. I början handlar det ju enbart om att ha roligt med skidåkningen. När de sedan kommer upp i åldern mellan 6-12 år, kan det vara så att de vill börja tävla med sina kompisar. I det fallet blir det då viktigare att ha den rätta längden både på längdskidor och stavar samt de rätta skidskorna.

När det gäller barn kommer det även här att finnas ett val mellan skate skidor och längdskidor för klassisk åkning. I det fallet kommer även kravet på längd vara olika mellan dessa för de små. För de som väljer klassisk åkning och klassiska skidor ska dessa vara allt från 5-20 centimeter längre en deras totala längd. Precis som tidigare nämnts kommer längden för unga att räknas mellan 5-10 cm längre och för juniorer 10-20 cm.

Gällande skate skidor för barn så ska de generellt sett vara cirka 10 centimeter längre än åkaren, medan de minsta barnen kan använda skate skidor som har samma längd som de själva.

Längd på klassiska längdskidor för vuxna

Även för vuxna kommer svaret på hur långa deras längdskidor ska vara variera mellan val av skate skidor eller skidor avsedda för klassisk åkning. Här ska det handla om längdskidor för klassisk åkning. Som vuxen spelar det ingen roll vilken ålder du har utan här handlar det enbart om att valet av längd baseras på hur lång du själv är.

Den generella måttstickan säger att dina längdskidor ska inneha en längd av mellan 20-30 centimeter längre än din egen längd. Här kommer det då att vara så att de som är korta gör det bästa valet av att bara välja 20 centimeter längre skidor, medan de som är långa Ska välja skidor 30 centimeter längre än de själva.

Genom att basera valet på det sättet kommer den procentuella längdskillnaden på skidorna sett till skillnaden mellan kroppslängd och skidlängd vara nästan identisk.

Köp skidor klicka här

Välja rätt längd på skate skidor

Givetvis kommer även vuxna, precis som barn att behöva välja den rätta längden på sina skate skidor. Här är det dock inte så stor skillnad mellan barn och vuxna och inte heller lika stor längdskillnad som vid valet av klassiska skidor.

För dig som gillar att skata dig fram i spåren gäller att skidorna håller en längd mellan 5-10 centimeter längre än din egen kroppslängd. Detta för att få den bästa balansen och det bästa flytet i spåren.

Tabell för längd på längdskidor, för vanliga turskidor välj en längdskida som är ca 20 cm längre än din egen längd. För skate skidor välj en skida som är ca 10 cm längre än din egen längd. Justera även för din egen kroppsvikt, väger du mer än du borde för din längd så ta en lite längre skida osv.
Tabell för längd på längdskidor, för vanliga turskidor välj en längdskida som är ca 20 cm längre än din egen längd. För skate skidor välj en skida som är ca 10 cm längre än din egen längd. Justera även för din egen kroppsvikt, väger du mer än du borde för din längd så ta en lite längre skida och är du i bra form och väger relativt lite för din egen kroppslängd så kan du välja en längdskida som är något kortare än enligt tabell ovan.

Det är inte bara längd på längdskidor som är viktigt

Även om det i stort sett, tillsammans med kvaliteten på skidorna, är det viktigaste gällande längdskidåkning, så är längden på skidorna inte det enda viktiga. Exempelvis så kan valet av längd på dina stavar vara mycket viktigt. Se bara hur bra det gick för Gunde Svan, när han kom i full fart i spåren med ofantligt långa stavar.

Ja, här kanske du har hört att stavarna ska räcka upp till armhålan. Detta är dock bara något som är taget ur luften. Här ska du istället göra valet av de stavar och den längd på dessa som passar dig. Detta precis som med all annan utrustning du behöver för att kunna åka längdskidor på det sätt du önskar.

Här finner du rätta längden på längdskidor

Om du bor i en mindre stad med bara en eller två små sportbutiker, kan det vara svårt att finna ett brett sortiment när du söker rätt längd på längdskidor för barn och vuxna. Detta med anledning av att det kostar för mycket att köpa in för en mindre butik, samt att den svenska vintern är mycket svår att beräkna.

Faktum är att det även i en medelstor stad där du finner stora sportbutiker och köpcentrum kan vara svårt att finna det du söker. Detta beror på att det finns så många olika märken, varierande kvalitet, samt att det då också finns massor av olika längder på längdskidor och skate skidor.

Det största urvalet brukar du finna genom att söka på nätet. Här finner du idag de allra största och mest välsorterade sportbutikerna. Faktum är att du också oftast kommer att finna de bästa priserna på kvalitetsmärken inom längdåkning. Detta gäller inte bara dina skidor, utan allt från skidskor till stavar och overaller. Du får också samma trygghet med 14 dagars lagstadgad returrätt utan några frågor.

Sammanfattning av längd på längdskidor

För att sammanfatta det hela har du som vill finna de rätta längdskidorna nu fått information om hur du avgör den rätta längden på dessa för att få den mest komfortabla och bästa åkningen. Du som vill ha det bästa priset och den bästa kvaliteten samt vara säker på att finna den rätta längden. Ja, du gör alltid det bästa valet genom att handla dina längdskidor online.

Det bästa av allt är att du får den rätta längden på dina skidor med leverans direkt hem, och samma härliga och trygga garanti som vid ett köp i den lokala sportbutiken.

Kläder för längdskidåkning

När du åker längdskidor så är rätt längdkläder ett viktigt val. Det är viktigt att dina längdbyxor och din jacka skyddar mot både väta och vind i hög fart då du annars kan utsättas för såväl nedkylning som köldeffekter. Du hittar allt du behöver av kläder till längdskidor i vår butik så som mössor, jackor, längd byxor, längdskidhandskar mm.