Längdskidor Paket

Längdskidpaket

Man brukar säga att kärt barn har många namn och åkning i preparerade spår är inget undantag. Det kan benämnas för längdskidåkning, längdåkning eller skidlöpning. Längdskidåkning går ut på att på skidor ta sig fram på preparerade spår genom olika terränger och på olika distanser. Man kan utöva längdskidåkning som motionsform eller som tävlingsform.

Att tänka på vid köp av längdskidor

Det finns ett flertal olika tillverkare av längdskidor att välja mellan vilket ger dig som kund en valfrihet med olika alternativ men det ställs också krav på att man som kund vet vad man är ute efter.

Är man osäker så är det alltid bra att ta hjälp av någon som är mer kunnig, till exempel personal på specifika skidbutiker.

För att försvåra det ytterligare så finns det två olika typer av längdskidåkning, klassisk åkning och skateåkning. Det bör man ha läst sig in på och veta skillnaden då skidorna till de två olika sätt att åka skiljer sig åt en del. Sedan styr så klart din tidigare erfarenhet vilket typ av skidor du ska köpa. Det är onödigt att köpa ett par skidor som är för avancerade för då kommer man inte tycka att det är roligt. Bäst är att matcha skidorna med din erfarenhet och även hur mycket du tänkte åka.

Då det finns många märken och modeller att välja mellan kan det också vara bra att i förväg tänka ut en budget vad din utrustning får kosta, priserna kan skilja sig åt väldigt mycket.

Är man nybörjare så är ett bra tips att köpa längdskidor i paket där det ingår skidor, pjäxor och stavar. Det är ofta en bra början och lagom svåra skidor att åka på.

Skidorna ska även anpassas efter åkaren, både när det gäller längd och vikt och åkstilen. Längdskidor är mycket en smaksak, vad man är bekväm att åka med.

För klassisk åkning på längdskidor bör skidornas längd vara cirka 20-30 centimeter längre än vad åkarens längd är. Skidor som är avsedda för skateåkning är något kortare och ska ha en längd på 5-10 centimeter längre än åkarens längd.

Att köpa längdskidor i paket är oftast billigare då man får ett set till rabatterat pris i jämförelse med när man köper allt separat.

Längdskidspår i Mora Vasaloppet - Köp längdskidor paket så kommer du igång snabbt och får ett paket med utrustning som passar bra tillsammans och bra till dig. En vettig lösning för den som inte är proffsåkare och dessutom sparar du pengar när du köper längdskidorna med utrustningen i paket i stället för separat i delar.

Längdskidor barn

Det finns även längdpaket att köpa till barn, då ingår också skidor, stavar och pjäxor. Till barn bör man köpa längdskidor av klassisk modell och de ska vara av en längd som är 5-20 centimeter längre än åkarens kroppslängd. Med tanke på att det är ett relativt stort spann så möjliggör det att barnet kan ha skidorna mer än i en säsong.

Om man inte vill ha så avancerade längdskidor till barn så kan man köpa skidor med en annan bindning som man kan sätta fast sina vanliga vinterkängor i. Dessa finns också att köpa i ett längdskidpaket med skidor, bindning och stavar.

Så underhåller du dina längdskidor

En längdskida kräver inte allt för mycket i underhåll men ingenting är ju helt underhållsfritt. Från början när man köper sitt längdpaket så har skidorna en grundvallning som går utmärkt att åka med.

Med tiden så slits denna vallning och man behöver valla om sina skidor, detta beroende på hur man åker och hur ofta man åker.

Det finns flera olika vallningstyper men de alla har som syfte att stöta bort vatten och smuts och göra så att skidan lätt glider fram i spåret.

Det vanligaste är att man vallar med pulvervallning, hård paraffin eller mjuk paraffin. Vilken vallning man ska ha beror också på i vilken typ av före man åker i, om det är varmt eller kallt, mjukt eller hårt. Man kan också använda kallvalla eller klister.

Kallvalla är det billigaste alternativet av valla och brukar också kallas för burkvalla. Det är en konst att få till en riktigt bra valla och det är något som tar tid att lära sig. Beroende på hur mycket man vill satsa på sin åkning och hur mycket tid och pengar man är beredd att lägga ned så är vallningen olika viktig.

Ett annat snabbknep, som lämpar sig på till exempel barnskidor som används för fritidsåkning är att ta ett stearinljus och gnida på skidans undersida.

Längdskidsåkning som sport

Längdskidåkning är något av en folksport i de nordiska länderna men blir allt mer populär även på andra sidan Atlanten, i USA och Kanada.

Från början åkte man längdskidor för att enkelt förflytta sig under vinterhalvåret när det var mycket snö. Numera åker man längdskidor för nöjes skull och det har också blivit populär tävlingssport. Det finns flera olika grenar att välja mellan om man vill tävla i längdskidor samt ett flertal olika distanser. Flera av grenarna i längdskidåkning finns också med i vinter-OS. Sporten återfinns också i VM samt i mindre mästerskap och tävlingar.

Det finns som sagt olika distanser och långlopp är något som blir allt mer populärt. I Sverige ökar till exempel Vasaloppet sin popularitet för varje år som går och har ofta även kungliga deltagare i startfältet.

Det finns två olika stilar man kan åka, antingen klassisk stil eller skatestil, även kallad fristil. De olika stilarna har sedan flera olika tekniker som utmärker dem. Till exempel så har den klassiska stilen stakning, saxning och diagonalgång.

De vanligaste tävlingsgrenarna i längdskidåkning är sprint och stafett. Det finns också tävlingsformer där deltagarna ska byta stil efter halva tävlingen; på den första halvan av banan gäller då klassisk stil med klassiska längdskidor och sedan ska man byta skidor till skateskidor och åka fristil resterande av banan.

En annan stor tävling för längdskidåkarna är den populära världscupen Tour de ski. I den tävlingen samlar åkarna poäng genom hela säsongen i tre olika grenar och den som har flest poäng när säsongen är slut är också vinnare av världscupen. Under pågående tävlingar så kan man se vem som just nu leder världscupen då denne har en särskild färg på sin nummerlapp.

Längdskidor som friskvård

Det är också populärt att åka längdskidor som en motionsform på vinterhalvåret. På många ställen runt om i landet så finns det preparerade spår, antingen med konstsnö eller riktig snö som tillåter skidåkning stora delar av vinterhalvåret.