Längdskidor Barn

När vintern kommer vill många vara med och leka. Detta gäller inte minst att åka skidor. På alla platser finns det inte utförsåkning att välja på, även om det går att finna på många orter. Vad som kommer finnas är dock chansen att åka längdåkning. För att detta ska vara möjligt krävs det bara snö, som pålitligt brukar infinna sig varje år. I det fallet finns det många barn som vill åka skidor. Ja, kan de inte bli nya Ingemar Stenmark, så satsar de istället på att leka Hellner eller Gunde Svan på plan mark.

I denna artikel ska du få reda på vad som är viktigt gällande längdskidor för barn. Detta gällande längden på dessa, kvalitet, val av typ samt mycket mera. Häng med så att även du kan ge den rätta julklappen till dina barn.

Vilken typ av längdskidor ska du välja?

Något som du kanske inte vet, är att det finns många olika typer av skidor för barn när det gäller längdåkning. Här finns något som kallas för turskidor, som passar barn som vill leka och roa sig. Efter detta finns det också racingskidor, som passar lite större barn som vill träna upp sig och eventuellt tävla. Sist men inte minst finns också fjällskidor, som du kan skapa egna spår med eller åka i nysnö med.

När du ska välja längdskidor barn så väljer man generellt ett par skidor som är 5 till 20 cm längre än barnet. Det är även en god ide att välja vallningsfria skidor till barn så man slipper krångla med valla i onödan till en åkare som dessutom håller på att lära sig att åka längdskidor.

Välj längdskidor av hög kvalitet

Precis som vanligt vill varken du eller dina barn att skidorna ska gå sönder eller vara osäkra. Med det sagt är det viktigt att välja en god och hög kvalitet på längdskidor. För att finna bra kvalitet behöver du inte vara kunnig inom detta område. Det mesta handlar om sunt förnuft och är fullt synbart.

Det första du ska se till är om valet ska falla på längdskidor avsedda för skateåkning eller klassisk stil. Efter detta handlar det om hårdheten och stabiliteten på valet av skidor. Ju mer professionell åkning det gäller desto smalare och styvare skidor blir bästa valet.

Naturligtvis kommer det också att vara värde att se till infästning för pjäx-skor så att denna håller en hög kvalitet och är säker. Det bästa valet du kan göra är att se till ett välkänt märke och välja en skida som har ett lite högre pris än andra. Då får du oftast också en bättre kvalitet.

Vallningsfria skidor för barn

Något som kan vara det allra bästa att välja om det handlar om längdåkning för underhållning och motion, är att göra valet av vallningsfria längdskidor. Genom att välja dessa kommer ditt barn att få längdskidor som fungerar bra i alla väderlekar, vilket gör att de kan ha roligt precis när de önskar under alla årets snödagar.

Naturligtvis gör du också ett mycket bra val för dig själv, vilket betyder mindre jobb. Det finns ju inga barn som själva vallar sina skidor, och du som förälder får mera tid till avkoppling och samröre med vänner och bekanta.

De gånger traditionella skidor för barn blir bästa valet

Det finns dock gånger då du inte alls gör det bästa valet i att välja vallningsfria längdskidor barn. Detta är oftast när ditt barn är lite äldre samt om de har ett mycket stort sportintresse. Här kan det vara så att de vill tävla och ansluta sig till en skidklubb. I det fallet duger bara valet av traditionella längdskidor för barn.

Här ska de kunna vallas för den rätta väderleken för att ditt barn ska kunna få den effektiva träning de önskar. detta samtidigt som de också ska kunna vallas för tävling, då vädret många gånger skiftar.

Längden på skidor för barn

När det gäller valet av längd på skidor för barn, kommer detta att vara ganska så individuellt om det handlar om att träna längdåkning för tävling. I annat fall har det inte så stor betydelse. Som en måttsticka när det handlar om längden på skidor för barn vid klassisk åkning, ska dessa vara mellan 5-20 centimeter längre än dem själva. Vad som blir bäst handlar om att prova sig fram.

För de barn som behöver skidor för skate åkning, kommer måttstickan att förändras. Här är det snävare och de ska bara variera mellan 0-10 centimeter mera än deras kroppslängd. Sedan gäller det naturligtvis längden på stavarna som normalt sett ska anpassas enligt gammal tradition.

Här råder det dock delade meningar om detta. Är det så att det handlar om barn som bara åker för nöjes skull, kan den gamla måttstickan att de ska vara lika långa så att de räcker upp till armhålan. För alla de som väljer att träna för att tävla, är stavar ett individuellt val och kan variera kraftigt i längd.

Annan utrustning för längdskidor barn

Alla de som ska åka längdskidor kommer också att behöva matchande skor. Dessa kallas i folkmun för pjäxor, men ser numera sällan ut som de gamla traditionella pjäxorna i skinn. Nu handlar det om moderna och lätta skor som ser smidiga och smala ut. Även här gäller det att göra de rätta och mest komfortabla valen för alla de som vill träna på riktigt.

Även kläder är viktiga att anpassa vid längdåkning. Detta också när det gäller barn och kan grunda sig på två olika anledningar. Det ena är att de naturligtvis ska vara varma och smidiga så att de inte fryser eller riskerar att skada sig.

Det andra kommer att vara smidigheten och funktionen för alla de som verkligen vill komma någonstans i denna sport. I det fallet finns det massor av olika träningsoveraller samt underställ som håller både fukt och kyla borta under åkning. Dock kanske detta gäller mera när du kommit upp i vuxen ålder och fortfarande har ditt intresse för längdåkning och den svenska vintern kvar.