Längdskidor Vallningsfria

Längdskidor vallningsfria – Att välja de bästa

Något som är mycket populärt både då det handlar om att åka skidor för barn och vuxna till elitträning och tävling, är att åka längdskidor. Detta är en sport som har haft många toppar och dalar, både gällande popularitet på hobbynivå och framgångar för den svenska eliten. För alla de som tävlar på elitnivå, handlar det om att välja rätta valla för dagens åk och den väderlek som gäller. Du som bara åker för motion och hobbyintresse, kan dock klara dig med vallningsfria längdskidor. Dock finns det även här massor av olika sorter, märken och modeller att välja mellan. Med det sagt kan det vara bra att veta lite om detta och hur det går till att välja de bästa.

Välj vallningsfria längdskidor när du ska ge dig ut i längdspåret för längdåkning. Ett par vallningsfria längdskidor gör att du slipper tänka på valla och väder och bara kan åka när det passar dig.

De tre olika typerna av längdskidor

Det första du ska veta i valet av vallningsfria längdskidor är att det finns tre olika sorter. Här kommer ditt val att baseras på vad det är du vill få ut av din åkning, samt hur bra du är på denna sport. Nedan ser du de olika typerna:

  • Turskidor: På namnet hör du att dessa är för hobby och motion. Här får du en bredare typ av skidor som kan användas både i natursnö samt redan preparerade spår.
  • Racingskidor: Här handlar det om fart för alla de som vill kombinera motion med underhållning eller de som verkligen vill träna upp sig och bli bättre på längdåkning. Det är helt enkelt längdskidor för alla som vill utvecklas som skidåkare och fara fram lite fortare än andra. Dessa är av smalare typ och mera styva i materialet.
  • Fjällskidor: Med valet av dessa skidor kan du säga att du gjort valet av friåkning till max. Ja, dessa är avsedda för att åka där det saknas spår eller där dessa inte ännu är uppkörda. Denna skida är bredare och stabilare än turskidor samt att de också är mjukare.

Vallningsfria längdskidor eller traditionella

På frågan om du ska välja längdskidor som är vallningsfria eller om du ska välja de som kräver kunskap om valla och hur detta utförs frågar du bara dig själv vilka kunskaper du besitter. Generellt sett kommer du som åker för hobby och motion göra det bästa valet i vallningsfria skidor. Du som tränar för att tävla, eller redan tävlar, kommer oftast vara beroende av den rätta vallan för att kunna prestera på topp i alla väder.

Hur långa ska dina längdskidor vara

Något som också spelar roll vid ditt val är längden på dina längdskidor. Många gånger kanske har du hört att det är viktigt med längden på stavarna, där farmor sa att de ska passa perfekt under armhålan. Detta har många elitåkare redan visat vara en myt.

Det är längden på skidorna som gäller. En vuxen person ska välja längdskidor 20-30 cm längre än dem själva. När det gäller valet av skidor för barn, ska dessa vara mellan 5-20 cm längre en deras kroppslängd. Genom att följa dessa enkla rekommendationer och råd, kommer du har det första steget i valet av vallningsfria längdskidor klart.